Amortera eller spara

Skrivet av jontz -

I dessa lågräntetider är det många som ställer sig frågan om man ska amortera mer på sitt bolån och sluta spara eftersom räntan är så låg. Vi förstår logiken i detta resonemang och till viss del håller vi med eftersom den låga räntan gör det mindre förmånligt att spara, men trots det är det inte speciellt smart att sluta att spara helt och hållet. Vi på sparkonto.nu anser att du bör göra både och men självklart bör du göra vissa justeringar av ditt amorterande och sparande beroende på ränteläget. Nu ska vi visa dig hur vi resonerar.

Buffertspara

Oavsett hur räntan ser ut är det viktigt att ha en buffert på åtminstone 30 000 – 100 000 kr och en buffert kan du få ihop både genom att spara pengar och amortera mer. En buffert är en summa pengar som du kan ta av när det kniper, till exempel om din varmvattenberedare eller luftvärmepump går sönder.

  • Buffertsparande på sparkonton och i värdepapper. Du kan spara ihop till en fin buffert genom att placera dina pengar på ett sparkonto som ger en hög sparränta eller spara i värdepapper. När det gäller sparkonton kan du både spara på kort sikt (månadsspara) och på lång sikt (fasträntekonto) medan aktiesparande och liknande bör ske på lite längre sikt.
  • Buffertspara genom att amortera mer. Om du amorterar mer på ditt bolån månads- eller kvartalsvis sjunker ditt lån snabbare vilket gör att dina ränteutgifter också sjunker och det gör att du får mer pengar över i plånboken. Det här ger dig marginaler som gör att du kan klara av en mindre, oförutsedd utgift såvida du inte ökar amorteringstakten ännu mer. Vi rekommenderar emellertid inte att du amorterar så mycket att du har för små marginaler, då är det bättre att ta överskottet och sätta in det på ett högräntekonto som än idag ger dig en riktigt fin sparränta.

Så bör du göra

  1. Bygg upp en buffert. Om du inte redan har en buffert bör du inte öka amorteringstakten utan att först se till att du har ett hyfsat sparkapital, annars kanske du tvingas att låna pengar istället om något går sönder. Det är inte speciellt ekonomiskt eftersom du då måste betala ränta för ytterligare ett lån. Börja månadsspara istället och för sedan över en del av sparkapitalet till ett fasträntekonto där du binder dina pengar, men se till att ha tillräckligt mycket kvar på ditt månadssparkonto så att du kan täcka eventuella oförutsedda utgifter.
  2. Börja amortera. När du har en hyfsad buffert som kan täcka till tuffa ekonomiska smällar bör du inte fortsätta att spara i samma takt om sparräntan är låg. Då är det dags att börja amortera i en snabbare takt och eftersom du redan har en buffert spelar det inte så stor roll om du får små marginaler. Om sparräntan är hög bör du spara mer och amortera lite mindre men det beror både på hur låneräntorna och sparräntorna ser ut. Då måste kalkylera på det här innan du avgör exakt hur mycket du bör amortera och hur mycket du bör spara.
  3. Spara i fonder. När du har en hyfsad budget och amorterar flitigt är det dags att spara i fonder som ger dig ett långsiktigt sparande. Det kan du till exempel göra på ett investeringssparkonto.