5 grundläggande tips för en bättre privatekonomi

Skrivet av jontz -

Att ta hand om sin ekonomi är inte alltid enkelt, det kan vara svårt att följa en budget och spara samtidigt som man vill konsumera, och särskilt om man precis klivit in i den här världen. Och just i dessa tider, då sparräntan är riktigt låg, är det ännu lite viktigare att hålla koll på plånboken.

Här ska du nu få ta del av några värdefulla tips när det gäller att hålla sin ekonomiska situation i en bra balans, men utan att nödvändigtvis behöva snåla.

1. Se över dina inkomster och utgifter

Du kan omöjligt veta hur din ekonomi ser ut om du inte är fullt medveten om vilka inkomster samt utgifter du har varje månad. Det perfekta scenariot när det gäller en välfungerande privatekonomi är att du spenderar mindre än du tjänar. Skulle det vara tvärt om eller att du ligger på plus minus noll, och du vill förbättra din ekonomi bör du:

  • Planera en budget. Detta kan du faktiskt göra mycket enkelt idag, det finns både appar och internetsidor som kan hjälpa dig. Ta med alla inkomster och utgifter under en månads tid. När det gäller en budget är det viktigaste att du är ärlig mot dig själv och registrerar alla inköp du gör, även om det bara rör sig om en kaffe på stan. Det är först då du kan identifiera den totala månadskostnaden.
  • Skippa impulsköpen. När du följt upp din budget kommer du med all sannolikhet hitta utgifter som varken är planerade eller nödvändiga. Dessa kan du försöka utesluta kommande månad och se om det blir någon skillnad. Blir det skillnad kommer du garanterat bli motiverad att fortsätta din budgetplan.
  • Eventuella sparmöjligheter. Har du ett dyrt gymkort som tickar på varje månad trots att du endast varit där två gånger det senaste halvåret? Kanske betalar du för en hemtelefon som du inte använder? Går det att hitta ett billigare abonnemang till din mobiltelefon? Ifrågasätt de kostnader du faktiskt kan klara dig utan.

2. Hyra eller köpa?

En fråga som är mycket aktuell idag är huruvida vi ska köpa eller hyra. Detta gäller främst våra allra största ekonomiska utgifter, som till exempel bostad eller fordon.

Är du intresserad av att hitta en bostad, kan det verka lockande att hyra, särskilt om man är ung och precis börjat arbeta. Men kom ihåg, att hyra en bostad hela livet är inte särskilt lönsamt. En bostad är en slags säkerhet och kan dessutom ärvas vidare i familjen. Därför kan det vara bra att planera inför ett köp ganska tidigt, ta ett lån och betala av det istället för en dyr månadshyra.

Samma sak gäller vid bilköp. Att leasa en bil kan verka smidigt, men i slutändan betalar du pengar för något som du inte äger. Bor du i ett centralt område med mycket kollektivtrafik eller fina cykelmöjligheter? Då kanske du inte ens behöver tillgång till en bil.

3. Investera mera 

Att investera kan låta lite svårt och många kan behöva professionell rådgivning med den här biten, främst för att du ska tjäna så mycket som möjligt på det. Det kan vara gynnsamt att ta reda på lite om hur olika investeringar fungerar, vilket du kan göra här på Sparkonton.nu.

Pensionssparande är en investering som är mycket viktig. Det kan du göra genom individuellt pensionssparande (IPS) eller pensionsförsäkringar. Är du intresserad av aktier och obligationer finns det massor av alternativ för dig att investera. Att investera i olika typer av råvaror, så som guld, el och olja, är också vanligt. Det finns med andra ord många möjligheter för dig som är intresserad av investeringar, det gäller bara att hitta det som passar dig bäst.

En annan typ av investering är faktiskt försäkringar, något man kanske glömmer bort ibland. Livförsäkringar hjälper till vid oväntade dödsfall, hemförsäkring vid inbrott eller bränder och sjukvårdsförsäkring hjälper täcka läkarkostnader.

4. Ha alltid en buffert

När du gått igenom din ekonomi och hittat några kostnader som kan spara dig pengar är det en bra idé att sätta in dem på ett sparkonto. Man kallar det en buffert, en slags säkerhet för dig om du skulle få oväntade utgifter eller bli arbetslös. På banken är dina pengar säkra och du har alltid direkt tillgång till dem.

Ett bra sätt att tänka är att du bör ha minst tre månadslöner som buffert. Skulle du till exempel förlora ditt jobb har du då en rimlig tid på dig att hitta en ny anställning utan att stå helt utan pengar.

5. Extra inkomster

Har du tid och möjlighet är en extra inkomstkälla aldrig fel. Nu för tiden kan du hitta många typer av jobb online, som till exempel översättare, skribent eller till och med språklärare, som kan ge dig lite extra pengar om det skulle behövas.

Ett annat klassiskt tips är att rensa i förråden. Ofta finns det många tusenlappar gömda i skåpen. Det svåra är att faktiskt ta tag i det, men tack vare all ny teknik kan du snabbt och smidigt lägga upp de saker du vill sälja på olika sidor eller via appar.

Sammanfattningsvis

  • Planera realistisk budget.
  • Investera inför framtiden och sätt långsiktiga mål.
  • Ifrågasätt dina inköp och lär dig skilja på vad du vill ha och vad du faktiskt behöver.

Och slutligen, våga ta hjälp om det är saker du inte är säker på, som till exempel investeringar eller sparkonton. Du måste våga fråga för att få svar. Att ha en stabil privatekonomi handlar inte om att leva snålt, utan om att leva smart.